Nieuws uit de Praktijk #37

Beste leden en patiënten,
De laatste nieuwsbrief dateert alweer van februari maar dit betekent niet dat we stil hebben gezeten in de afgelopen periode. De verbouwing is op een paar schilderklusjes na bijna achter de rug; behandelkamer drie is nu al meerdere dagdelen in gebruik, de spreekkamer voor de leefstijl consulten zal deze maand klaar zijn, de nieuwe stagiaires zijn alweer begonnen en we hebben een nieuwe fietsenstalling voor de deur. Maar nu hebben we een paar onderwerpen die we graag bij jullie onder de aandacht brengen.

 

In oktober starten we met de GLI – Gecombineerde leefstijlinterventie
Binnenkort starten we, in de Praktijk, met het CooL-programma. Het CooL-programma valt onder de GLI en richt zich op mensen met obesitas of overgewicht met als doel: Het bereiken van een gezondere leefstijl door advies en begeleiding bij voeding, beweging en gedrag. Sinds 2019 wordt dit programma onder voorwaarden vergoed uit de basisverzekering zonder dat het eigen risico wordt aangesproken.

Hoe ziet het traject er uit?
Het traject duurt twee jaar en bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele begeleiding. De bijeenkomsten en sessies voor individuele begeleiding wordt bij ons gegeven door onze leefstijlcoach Joyce.

Voor wie is het CooL-programma?
> Personen met een BMI* vanaf 25 én met een verhoogd risico op een of meer ziekten die met overgewicht samenhangen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2
> Personen met een BMI vanaf 30

*BMI staat voor Body Mass Index en laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte.

Hoe kan ik deelnemen aan het CooL-programma?
Huisartsen en internisten kunnen deelnemers verwijzen naar het programma. De verwijzer stelt vast of de deelnemer voldoet aan de inclusiecriteria en blijft tijdens het traject betrokken.

Wil je weten of het programma voor jou wat kan betekenen of heb je al een verwijzing en wil je deelnemen met de eerst volgende groep? Mail naar joyce@welkomindepraktijk.nl of spreek één van onze collega’s aan in de Praktijk.

Nieuw – Manueel therapie in de Praktijk
Na drie zware jaren van afzien en volharding heeft Roeland met succes zijn Master opleiding afgerond en is nu officieel Master Manueel Therapeut. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in de armen en benen. De nadruk hierbij licht op het oplossen van bewegingsbeperkingen in de gewrichten. Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt zijn;

> Hoofdpijn zoals (spier)spanningshoofdpijn, migraine en cervicogene (nek-gerelateerde) hoofpijn;
> Duizeligheid;
> Klachten aan de wervelkolom, zoals nek en rugpijn, al dan niet met uitstraling naar de armen of benen;
> Klachten een de armen, zoals schouder-, elleboog- of polsklachten;
> Klachten aan de heup

Benieuwd of Roeland wat voor jou kan betekenen? Mail naar roeland@welkomindepraktijk.nl of spreek hem een keer aan in de Praktijk. Roeland werkt op de maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Verandering in het Rooster
Vanaf oktober zullen we Cemile helaas een stuk minder vaak gaan zien in de Praktijk. Ze gaat namelijk een nieuwe uitdaging aan waardoor ze minder aanwezig zal zijn. Ze wilt graag wat blijven doen in de Praktijk maar hier moeten we nog verder vorm aan geven. Gelukkig hebben we intern wat kunnen schuiven en zal Shalina vanaf oktober op de maandagochtend gaan werken. Daarnaast start Trudy vanaf oktober op de woensdag- en vrijdagochtend met het geven van stoelyoga en op de vrijdagochtend met een nieuwe vorm van yoga.

Trudy heeft vanaf 2007 verschillende vormen van yoga beoefend zoals hatha-, power-, vinyasa-, yin-, ashtanga- en stoelyoga. Hierna is ze middels opleiding zich verder gaan verdiepen in o.a. vinyasa-, stoel en nidrayoga en staan er nog enkele opleidingen op de planning. Zelf heeft ze altijd veel gehad aan de yoga en hoopt dat ze dit weer kan doorgeven aan de leden.

De nieuwe les op de vrijdag zal de eerste weken vooral een combinatie zijn van vinyasa- en nidrayoga. Beide vormen richten zich op het komen tot een diepe ontspanning. Zo hoef je bij de nidrayoga eigenlijk alleen maar te liggen en neemt de stem van de docent je mee door de verschillende oefeningen. Bij de vinyasayoga ga je meer in een vloeiende beweging van de ene naar de andere houding waarbij je goed let op de ademhaling. Benieuwd wat deze vormen van yoga voor jou kunnen betekenen? Schrijf je dan vanaf oktober in via de app.

Het nieuwe rooster zal vanaf oktober aangepast zijn in de app en online te vinden zijn op welkomindepraktijk.nl.

 

Even in de spotlight… Body Pump
Body Pump is een groepstraining ontwikkeld door Les Mills gericht op het verbeteren van de kracht en het uithoudingsvermogen van de grote spiergroepen. Met behulp van een barbell, losse gewichten, motiverende muziek en een gecertificeerde instructeur werk je binnen een uur het programma af. De training heeft een vaste opbouw met een warming-up, kern en cooling-down. Verveling zal geen kans krijgen! Elke drie maanden volgt er een nieuwe “release” met nieuwe muziek en andere oefeningen. De eerst volgende release is op dinsdag 3 oktober.

Wil je een keer proberen maar heb je nog geen of weinig ervaring met fitness? Geen probleem, dan nemen we voor de les één op één de oefeningen door. Afhankelijk van jouw behoefte doen we dit één of meerdere keren. Uiteindelijk bereik je het meeste effect als je de oefeningen goed uitvoert. De lessen worden elke week gegeven op de:
> Dinsdag van 20:00 tot 21:00
> Donderdag van 19:30 tot 20:30

Sportieve groet uit de Praktijk!